Selasa, 31 Januari 2012

Masak Lemak Labu

Resepi ni dah lama juga nak entry kan, tak jadi2. Hari ni baru sempat posing dekat sini..



Bahan - bahan

1 biji labu ( buang kulit & potong dadu
1/2 liter santan ( sederhana pekat )
4 ulas bawang merah * 
1 ulas bawang putih *
1 sudu teh lada hitam *
1 biji cili besar merah ( potong 3 - 4 )
Segenggam ikan bilis  * ( bersihkan )
1/2 sudu teh serbuk kunyit ( optional )
Garam secukupnya

Cara Membuatnya
Kisar atau tumbukkan bahan - bahan yang bertanda * . Masukkan ke dalam periuk bersama santan. Masakkan di atas api yang kecil, kemudian masukkan serbuk kunyit, garam dan cili merah. Masaklah sehingga buah labu menjadi lembut dan bolehlah di angkat. Selamat mencuba..
                                                      


Tiada ulasan:

Catat Ulasan