Pertama kali masak kuzi..boleh tahan juga rasa dia..resepi asal dari zaliana@myresipi.com.. tumpang share resepi dekat sini. :)
Sumber asal zaliana@myresipi.com
Bahan - bahan ( 6-8 orang )
Bahan A ( Rempah )
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
6 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga ( buang kulit dan ambil bijinya saja )
1 kuntum caber
2 kuntum bunga lawang
Bahan B
800 gm - 1 kg ayam
Sedikit saffron
2 ulas bawang putih
1 sudu besar garam
1 inci halia
Minyak sapi untuk menggoreng
Bahan C
150 gm bawang besar
20 gm kepingan badam
1/2 cawan kacang tanah ( saya gunakan biji gajus )
40 gm kismis
1 ketul hati ayam ( di rebus dulu )
Bahan D
3 hiris lengkuas
2 hiris halia
1 batang serai
1 biji limau nipis
2 ulas bawang putih
200 ml susu sejat
Sedikit saffron
1/2 cawan penyukat sos tomato
700 ml air
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
Cara - cara
- Sediakan rempah-rempah di A.Basuh bersih didalam tapis.Kemudian goreng kering/sangai di dalam kuali.
- Kisar rempah tadi dalam pengisar kering.Boleh juga ditumbuk hingga halus. Sebagai panduan berat rempah yang dapat ialah anggaran sebanyak 10 gram.
- Bahan-bahan di B-saffron,bawang putih dan halia ditumbuk.Kemudian lumurkan pada ayam.Perap seketika .Kemudian goreng ayam menggunakan minyak sapi.Goreng separuh masak sahaja.
- Semua bahan di C hendaklah digoreng.Goreng mengikut turutan-mula-mula goreng bawang besar.Kemudian diikuti badam,kacang tanah, kismis dan hati ayam .Setelah digoreng,hati ayam dipotong dadu.
- Tumbuk badam bersama bawang goreng. Kacang tanah ditumbuk kasar.
- Campurkan rempah di A, susu sejat,bawang besar dan badam tumbuk,limau nipis dan sos tomato dan saffron.Gaul rata di dalam sebuah bekas.
- Panaskan minyak sapi.Tumiskan bawang putih,halia,lengkuas dan serai.Kemudian masukkan semua campuran di No 6.Masukkan sedikit air.Biarkan menggelegak.Masukkan garam dan gula.Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
- Masukkan baki air.Kemudian masukkan kacang tanah,kismis dan hati ayam. Tambahkan air lagi jika kuah terlalu pekat.Imbangkan rasa manis dan masinnya. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi,roti jala atau bun.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan