Sabtu, 7 Januari 2012

Bebola Daging



1/2 kg daging ( kisar halus )
2 batang serai
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
100 gm lemak sayuran
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh garam
Sedikit lada sulah
Sedikit soda bikarbonat
50 gm tepung ubi
100 gm tepung sagu
50 gm tepung gandum
Sedikit gula halus
1 inci halia

Cara - cara

1. Kisar dan gaulkan semua bahan kecuali lemak sayuran.

2. Perapkan adunan kira - kira 15 minit.

3. Masukkan lemak sayuran dan gaulkan sehingga benar - benar sebati.

4. Bentukkan adunan menjadi bulat, rebuskan dengan api yang kecil sehingga bebola timbul.

5. Angkat dan biarkan sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan