BAHAN - BAHAN
2 ikat pucuk paku
2 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
5 - 6 biji cili api *
Beberapa ekor udang ( sederhana besar di buang kulitnya )
1/2 inci kunyit hidup *
1 batang serai ( di ketuk )
Santan secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK
1. Kisar lumat semua bahan yang bertanda *.
2. Tumiskan bahan - bahan yang di kisar tadi.
sehingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan serai dan santan. Pastikan sentiasa mengacaunya agar kuahnya tidak berketul.
4. Apabila telah mendidih, masukkan pucuk paku yang telah di potong terlebih dahulu. Masukkan juga udang , garam dan gula secukupnya.
5. Apabila kuah agak pekat, bolehlah di angkat dan di nikmati bersama nasi putih yang panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan