BAHAN - BAHAN
2 ekor ikan keli
2 sudu makan tempoyak
2 batang serai
5 -6 biji cili padi * ( boleh kurangkan atau tambah )
250 ml santan
2 keping asam gelugur
1/2 inci kunyit hidup *
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
Garam dan gula secukupnya
CARA PENYEDIAAN
1. Bersihkan ikan keli dan kisarkan bahan - bahan yang bertanda.
2. Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak dan tumiskan bahan - bahan yang di kisar tadi hingga naik baunya.
3.Masukkan serai yang telah di ketuk. Masukkan juga santan bersama tempoyak. pastikan kuahnya sentiasa di kacau untuk mengelakkan kuahnya dari berketul - ketul.
4. Apabila kuahnya mendidih masukkan ikan keli tadi. Masukkan juga asam keping, garam dan gula secukup rasa.
5. Masak sehingga kuahnya agak pekat dan bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan