Sabtu, 1 Oktober 2011

MASAK LEMAK TEMPOYAK IKAN KELI


BAHAN - BAHAN

2 ekor ikan keli

 2 sudu makan  tempoyak

2 batang serai

5 -6 biji cili padi * ( boleh kurangkan atau tambah )

250 ml santan

2 keping asam gelugur

1/2 inci kunyit hidup *

4 ulas bawang merah *

2 ulas bawang putih *

Garam dan gula secukupnya

CARA PENYEDIAAN

1. Bersihkan ikan keli dan kisarkan bahan - bahan yang bertanda.

2. Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak dan tumiskan bahan - bahan yang di kisar tadi hingga naik baunya.

3.Masukkan serai yang telah di ketuk. Masukkan juga santan bersama tempoyak. pastikan kuahnya sentiasa di kacau untuk mengelakkan kuahnya dari berketul - ketul.

4. Apabila kuahnya mendidih masukkan ikan keli tadi. Masukkan juga asam keping, garam dan gula secukup rasa.

5. Masak sehingga kuahnya agak pekat dan bolehlah di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan