BAHAN - BAHAN
1/2 ekor ayam
1 inci halia di ketuk )
3 ulas ( di ketuk )
Bahan perapan
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh kicap pekat
1 1/2 sudu teh garam
CARA PENYEDIAAN
1. Ayam di bersihkan dan di rebus bersama dengan halia dan bawang putih.
2. Kemudian ayam di toskan dan perapkan dengan bahan - bahan perapan di atas selama lebih kurang dalam 1/2 jam.
3. Kemudian bolehlah di bakar di dalam oven sehingga ayam tersebut masak.
BAHAN - BAHAN ( untuk nasi )
3 cawan beras ( basuh & toskan airnya )
4 cawan air rebusan ayam ( untuk memasak nasi )
2 helai daun pandan
3 ulas bawang merah ( di mayang halus )
2 ulas bawang putih ( di mayang halus )
2 sm halia muda ( di mayang halus )
1 sudu makan marjerin Planta
CARA MEMASAK
1. Panaskan periuk, masukkan marjerin dan tumiskan bahan - bahan yang telah di mayang halus tadi sehingga kekuningan.Masukkan daun pandan.
2. Masukkan beras, kemudian masukkan air rebusan ayam tadi bersama sedikit garam. Biarkan sehingga nasi masak.
BAHAN - BAHAN ( untuk sos )
1 biji cili merah besar
15 biji cili api yang merah
1 sudu makan cuka makan
2 1/2 sudu makan sos cili
1/2 biji buah tomato ( yang masak ranum )
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 sudu makan gula
2 sudu teh garam
1 cawan air
CARA PENYEDIAAN
1. Kisarkan kesemua bahan - bahan di atas sehingga halus
2. Masak sehingga agak pekat.
BAHAN - BAHAN ( untuk sup )
Air rebusan ayam secukupnya
3 ulas bawang merah ( di mayang halus )
2 ulas bawang putih ( di mayang halus )
Rempah 4 sekawan
Garam secukupnya
Daun sup dan daun bawang
CARA MEMASAK
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan rempah 4 sekawan hingga kekuningan.
2. Masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya. Biarkan sehingga mendidih seketika.
3. Masukkan hirisan daun sup dan daun bawang sewaktu menghidangkannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan