Rabu, 19 Oktober 2011

NASI AYAM


BAHAN - BAHAN

1/2 ekor ayam

1 inci halia di ketuk )

3 ulas ( di ketuk )

Bahan perapan

1 sudu teh serbuk kunyit

1 sudu teh cuka makan

1 sudu teh kicap pekat

1 1/2 sudu teh garam

CARA PENYEDIAAN

1. Ayam di bersihkan dan di rebus bersama dengan halia dan bawang putih.

2. Kemudian ayam di toskan dan perapkan dengan bahan - bahan perapan di atas selama lebih kurang dalam 1/2 jam.

3. Kemudian bolehlah di bakar di dalam oven sehingga ayam tersebut masak.

BAHAN - BAHAN ( untuk nasi )

3 cawan beras ( basuh & toskan airnya )

4 cawan air rebusan ayam ( untuk memasak nasi )

2 helai daun pandan

3 ulas bawang merah ( di mayang halus )

2 ulas bawang putih ( di mayang halus )

2 sm halia muda ( di mayang halus )

1 sudu makan marjerin Planta

CARA MEMASAK

1. Panaskan periuk, masukkan marjerin dan tumiskan bahan - bahan yang telah di mayang halus tadi sehingga kekuningan.Masukkan daun pandan.

2. Masukkan beras, kemudian masukkan air rebusan ayam tadi bersama sedikit garam. Biarkan sehingga nasi masak.

BAHAN - BAHAN ( untuk sos )

1 biji cili merah besar

15 biji cili api yang merah

1 sudu makan cuka makan

2 1/2 sudu makan sos cili

1/2 biji buah tomato ( yang masak ranum )

1 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 1/2 sudu makan gula

2 sudu teh garam

1 cawan air

CARA PENYEDIAAN

1. Kisarkan kesemua bahan - bahan di atas sehingga halus

2. Masak sehingga agak pekat.


BAHAN - BAHAN ( untuk sup )

Air rebusan ayam secukupnya

3 ulas bawang merah ( di mayang halus )

2 ulas bawang putih ( di mayang halus )

Rempah 4 sekawan

Garam  secukupnya

Daun sup dan daun bawang

CARA MEMASAK

1. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan rempah 4 sekawan hingga kekuningan.

2. Masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya. Biarkan sehingga mendidih seketika.

3. Masukkan hirisan daun sup dan daun bawang sewaktu menghidangkannya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan