Rabu, 28 Disember 2011

Udang Masala


Bahan - bahan

500 gm udang
2 biji bawang besar ( hiris/ tumbuk )
8 tangkai cili kering ( potong kasar )
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu makan serbuk kunyit
1/2 makan serbuk lada hitam
2 tangkai daun kari
Sedikit air asam jawa
1/2 sudu teh biji sawi
Daun ketumbar

CaraPenyediaan

1. Panaskan minyak dan tumiskan biji sawi, daun kari, cili kering dan bawang hingga layu dan kekuningan.

2. Masukkan udang, serbuk cili, jintan manis, serbuk kunyit dan sedikit air. Biarkan seketika.

3. Masukkan air asam jawa dan garam, biarkan selama 10 minit.

4. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau lagi. Biarkan kuahnya menjadi pekat.

5. Akhir sekali masukkan daun ketumbar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan