5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan - bahan di hiris halus
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4-5 biji cili padi
1 batang serai
bahan - bahan sos
2 sudu makan pes cili kering
1 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos plum @ sos ikan
1 sudu makan jus limau nipis
1 sudu teh kicap manis
Cara Penyediaan
1. panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan yang di cincang halus tadi sehingga kekuningan dan naik baunya.
2. Masukkan pes cili kering, kacau sehingga sebati dan mesra. Kemudian masukkan sos tomato, sos plum @ sos ikan, kicap manis, garam dan gula secukup rasa.
3. Tambahkan sedikit air, kacau sebentar. Masukkan bahan - bahan yang di hiris dan juga jus limau.
4. Biarkan sebentar sehingga kuahnya menjadi pekat.
5. Kukuskan ikan dan bila ikan telah masak bolehlah kuah 3 rasa di curahkan ke atas ikan dan bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan