Bahan - Bahannya
5 cawan beras basmati
6 cawan air
3 sudu makan minyak sapi
Sedikit rempah kasar ( 4 sekawan )
5 ulas bawang merah ( di hiris nipis )
4 ulas bawang putih ( di hiris nipis )
1 inci halia ( di racik halus )
2 helai daun pandan
5 sudu makan susu cair
Sedikit garam
Pewarna merah, kuning dan hijau
Cara Penyediaan
1. Bersihkan beras dan rendamkan lebih kurang 15 minit. Toskan.
2. Panaskan periuk, masukkan minyak sapi dan tumiskan rempah kasar, halia, bawang merah,bawang putih dan daun pandan.
3. Masukkan air, susu cair dan biarkan airnya mendidih. Masukkan beras dan sedikit garam.
4. Bila nasi agak kering bolehlah di titikkan pewarna dan biarkan nasi masak, barulah boleh di harung nasinya.
5. Sedia di nikmati bersama kari ayam ataupun daging.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan