Jumaat, 30 September 2011

SOTONG KUNYIT MASAK PEDAS


BAHAN - BAHAN
Beberapa ekor sotong.
1 helai daun kunyit *
1 biji cili merah *
1 biji cili hijau *
5 - 6 biji cili padi *
1/2 inci halia muda *
1/2 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih *
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.
CARA MEMASAK
1.Bersihkan sotong dan celurkan seketika. Ketepikan.
2.Mayang/hiris halus semua bahan - bahan yang bertanda.
3.Tumiskan bahan - bahan yang telah di hiris tadi sehingga naik baunya.Masukkan air asam jawa.
4.Setelah sebati, masukkan sotong dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.Sedia untuk di hidangkan.

PENGAT UBI KAYU


BAHAN - BAHAN

1/2 kg ubi kayu

1 liter santan

200 ml air

200 gm gula

1/2 sudu teh garam

100 gm sagu biji putih

2 helai daun pandan

1 keping gula melaka

CARA MEMBUAT

1.Rebus ubi kayu hingga empuk. Ketepikan.

2.Didihkan santan bersama air dan gula melaka, kemudian masukkan ubi kayu yang di rebus tadi.

3.Biarkan seketika sebelum di masukkan gula dan garam. Masak sehingga gula sebati.

4.Selepas itu , masukkan sagu dan masak sampai kembang. Sedia untuk di hidangkan.

Selasa, 27 September 2011

MASAK LEMAK CILI API IKAN PARANG


Main dish kami hari ni,masak lemak cili api ikan parang..resepi asal dari hubby, al-maklum saya asal dari kelate. hubby plak nogori + melaka.

BAHAN - BAHAN

2 keping ikan parang

2 mangkuk santan

4 ulas bawang merah *

2 ulas bawang putih *

1 batang serai *

10 biji cili padi *

1/2 inci kunyit hidup *

1 keping asam gelugur

Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK

1.Bersihkan ikan dan ketepikan.

2.Kisar bahan - bahan yang bertanda * hingga halus.

3.Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan - bahan yang di kisar tadi sehingga sedikit garing.

4.Kemudian masukkan santan. Pastikan sentiasa di kacau agak tidak berrketul.

5.Apabila telah mendidih,masukkan ikan, asam keping, garam dan gula.Biarkan mendidih seketika.

6.Bila kuahnya agak pekat, bolehlah di angkat dan di hidangkan.

LEMPENG PISANG


 Lempeng pisang ni best di makan waktu petang bersama kopi ataupun teh.

BAHAN A

1 kg pisang berangan ( di lenyek )

6 sudu makan tepung gandum

200 gm gula pasir

Sedikit marjerin.

Sedikit garam

Daun pisang sebagai alas

BAHAN B ( INTI )

1 biji kelapa parut

Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA

1.Adunkan tepung gandum bersama pisang dan gula.Tambahkan tepung sekiranya agak lembik. Kacau sebati.

2.Kemudian, ambil sesenduk adunan yang telah di bancuh dan letakkan da atas daun pisang yang telah di lapkan terlebih dahulu.

3.Letakkan 2 sudu kelapa yang telah di campurkan dengan garam di tengah - tengahnya.

4.Lipat dua daun pisang tersebut dan bakar di atas kuali.

5.Setelah masak, balikkan daun pisang dan sapukan marjerin secukupnya untuk dapatkan aroma yang lebih wangi.

6.Sedia untuk di nikmati bersama minum petang anda sekeluarga.

Sabtu, 24 September 2011

NASI BERIANI GAM AYAM


Resipi ni belum pernah cuba buat, tapi resepinya nampak best sangat..so saya abadikan dalam blog saya ni.Insyaallah nanti saya pasti cuba buat.


BAHAN - BAHAN

600 gm beras basmathi                                                           3 biji buah pelaga

600 ml air                                                                               3 biji bunga cengkih

200 ml susu cair                                                                      1 batang kulit kayu manis

2 labu bawang besar ( di hiris )                                                5 helai daun pudina

2.5 sm halia ( di kisar )                                                            Daun ketumbar secukupnya

5 ulas bawang putih ( di hiris )                                                  1 sudu makan minyak sapi

1 sudu teh garam                                                                     2 sudu makan minyak masak

1 sudu teh gula                                                                        1 biji tomato ( di belah 4 )

2 helai daun pandan                                                                 1 biji cili hijau ( di belah 2 )

1 sudu teh rempah beriani                                                        1 sudu teh pewarna kuning

6 ketul ayam

BAHAN PES AYAM

3 biji bawang besar  ( di kisar )                                                3 sudu makan rempah kurma

3 ulas bawang putih ( di kisar )                                                 Daun pudina secukupnya

2 cm halia ( di kisar )                                                               Daun ketumbar secukupnya                                                              

250 ml susu cair                                                                      Garam dan gula secukup rasa

4 biji rempah 4 sekawan                                                         4 sudu makan tomato puree

1 sudu teh serbuk jintan putih

1 sudu teh serbuk jintan manis

CARA MEMASAK

1.Untuk membuat pes beriani gam,panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam kuali.Tumis bawang besar,bawang putih dan rempah 4 sekawan sehingga naik baunya.

2.Kemudian masukkan halia,rempah kurma dan sedikit air.Tunggu sehingga bahan mendidih dan naik minyak.

3.Selepas itu masukkan susu cair,tomato puree,garam,gula,daun pudina,daun ketumbar dan buah tomato.Kacau rata hingga mendidih,angkat dan ketepikan.

4.NASI.Cuci beras basmathi hingga bersih dan rendam seketika.

6.Panaskan minyak sapi di dalam periuk.Setelah panas,tumiskan bawang besar,bawang putihdan rempah 4 sekawan sehingga kekuningan dan naik bau.

7.Kemudian masukkan halia yang di kisar tadi,air,garam,gula,cili hijau,tomato dan daun pandan.

8.Masukkan rempah pes ayam beriani gam tadi dan susu cair.

9.Selepas itu masukkan beras basmathi dan kacau hingga sebati.

10.Akhir sekali masukkan pewarna kuning dan hingga nasi masak.

AYAM GORENG MADU BEREMPAH


BAHAN - BAHAN

1/2 ekor ayam ( di potong sederhana )

Garam secukup rasa

10 gm serbuk kunyit

1 sudu makan rempah kari

3 ulas bawang putih ( di kisar )

2 sm halia ( di kisar )

15 biji cili kering ( di kisar )

1 labu bawang besar ( di potong bulat )

3 sudu makan madu

50 gm gula merah

2 sudu makan sos tomato

100 ml air

CARA MEMASAK

1.Perapkan ayam bersama bawang putih,halia,serbuk kunyit,garam dan serbuk kari selama lebih kurang 1/2 jam.

2.Sebelum ayam di goreng,ketuk - ketukkan dahulu ayam untuk mengasingkan bahan perapan.Simpan bahan perapan tersebut dan goreng ayam sehingga garing.Ketepikan.

3.Ambil bahan perapan yang di asingkan tadi dan tumis bersama cili kering sehingga terbit minyak.

4.Kemudian masukkan sos tomato,madu,gula merah dan air.Kacau hingga mesra.

5.Masukkan ayam dan bawang besar,kacau hingga bawang besar layu dan sebati.

6.Sedia untuk di hidangkan.

ASAM PEDAS DAGING

BAHAN - BAHAN

1 kg daging ( di hiris )

3 sm lengkuas ( di hiris )

20 biji cili kering ( di kisar )

4 ulas bawang merah ( di kisar )

5 ulas bawang putih ( di kisar 0


1 sudu makan kerisik


1 sudu makan halba


1 liter air


4 helai daun limau purut


1 keping asam gelugur


Minyak untuk menumis


Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMASAK


1.Tumis halba hingga berbau harum.


2.Kemudian masukkan bahan - bahan yang telah di kisar tadi.Tumis lagi sehingga agak garing.


3.Kemudian masukkan air,daging,asam keping,daun limau purut dan lengkuas.Kacau mesra dan biarkan sehingga daging empuk.


4.Kemudian masukkan kerisik.


5.Perasakan dengan garam dan gula dan sedia untuk di nikmati.

Jumaat, 23 September 2011

SOMTAM

BAHAN - BAHAN

350gm betik muda ( di hiris halus )

100gm kacang panjang ( di hiris )

80gm tomato ( di hiris )

2 ulas bawang putih

2 biji cili padi merah

50gm kacang tanah goreng

50gm udang kering ( di kisar halus )

2 biji limau nipis di ambil jusnya

1 sudu makan gula halus

1 sudu makan kicap ikan thai

CARA PENYEDIAAN

1.Tumbuk bawang putih bersama dengan cili padi hingga hancur.Kemudian masukkan kacang panjang,tumbuk lagi hingga halus.

2.Masukkan hirisan betik muda dan gaulkan rata.

3.Kemudian masukkan pula udang kering,kacang tanah,jus limau nipis dan gula.Gaulkan hingga sebati.

4.Akhir sekali masukkan hirisan tomato dan gaul rata.

5.Letakkan ke dalam pinggan dan taburkan lebihan kacang tanah,udang kering dan juga cili padi merah tadi.

KURMA DAGING BUKU BESAR


BAHAN - BAHAN

1 kg daging lembu ( potong setebal 7 cm )

8 biji bawang besar ( 4 biji di kisar, 4 biji di potong 4 )

5 ulas bawang putih ( di  kisar )

5 sm halia ( di ketuk )

10 biji ubi kentang ( di belah 4 )

500ml santan pekat

2 helai daun pandan

3 sudu makan rempah kurma

Garam dan gula secukup rasa

Minyak untuk menumis secukupnya

CARA MEMASAK

1.Panaskan munyak di dalam periuk.Tumiskan bawang besar,bawang putih,halia dan daun pandan sehingga wangi.

2.Kemudian masukkan rempah dan kacau sebati.

3.Selepas itu masukkan daging dan air.Tutupkan dan biarkan daging empuk.

4.Kemudian masukkan santan,bawang besar yang dibelah 4 tadi dan juga ubi kentang.

5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Kacau rata sehingga kuahnya benar - benar telah pekat.

6.Sedia di hidangkan dan di nikmati.

NASI TOMATO PENANG


BAHAN - BAHAN

600gm beras basmathi

600ml air

200ml susu cair

50gm bawang besar

50gm halia

5 biji bawang

1 sudu teh gula

1 sudu teh garam

2 helai daun pandan

3 biji buah pelaga

3 biji bunga cengkih

1 batang kulit kayu manis

5 helai daun pudina

1 tangkai daun ketumbar

1 biji tomato

1 biji cili hijau

1 sudu makan tomato puree

1 sudu makan kismis

1 sudu makan gajus

2 sudu makan minyak masak

2 sudu makan minyak sapi

CARA MEMASAK

1.Cuci beras sehingga bersih dan rendam selama 10 minit.

2.Panaskan minyak masak dan minyak sapi,tumiskan bawang besar,bawang putih dan rempah 4 sekawan.

3.Setelah garing masukkan halia,tomato puree dan daun pandan.

4.seterusnya masukkan air,susu cair,gula pasir dan garam.Kacau hingga sebati.

5.Akhir sekali masukkan beras,tomato,cili hijau dan daun pudina.

6.Biarkan selama 45 minit.Masukkan kismis dan kacang gajus.Sedia untuk di hidangkan.

KAMBING BERIANI


BAHAN - BAHAN

1 kg daging kambing ( di potong kecil )

1 tin kecil tomato puree

2 sudu makan rempah beriani

1 sudu makan lada sulah

2 biji bawang besar ( di kisar )

2 ulas bawang putih ( di kisar )

2sm halia ( di kisar )

3 biji badam ( di kisar )

3 biji buah gajus ( di kisar )

Rempah 4 sekawan secukupnya

3 biji lada hijau ( di kisar )

1 cawan susu cair

1 tangkai daun ketumbar

1 sudu teh minyak sapi

Minyak masak secukupnya

Garam,gula dan perasa secukupnya

CARA MEMASAK

1.Campurkan semua bahan kisar bersama rempah beriani dan lada sulah.Gaulkan sebati.

2.Kemudian gaulkan rempah bersama daging dan perap selama 1 jam.

3.Panaskan campuran minyak sapi dan minyak masak,kemudian masak daging yang telah di perap dengan api yang sederhana hingga daging empuk.

4.Masukkan tomato puree bersama susu cair.Kacaukan rata.

5.Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan bahan perasa secukupnya.

KETUPAT SOTONG GULA KABUNG

BAHAN - BAHAN

1 kg sotong

250gm beras pulut

2 ketul gula kabung ( gula melaka )

500ml santan ( sederhana pekat )

1/2 sudu teh garam

Gula secukup rasa

Daun pandan secukupnya

CARA MEMASAK

1.Bersihkan sotong.

2.Masukkan beras pulut yang telah di rendam dengan santan pekat,ke dalanm badan sotong ( 1/3 bahagian sotong ).

3.Masukkan sotong tersebut ke dalam periuk yang telah di letak santan,garam,gula dan gula melaka.

4.Kemudian masukkan daun pandan,kacau rata dan masak sehingga pekat.Sedia untuk di hidangkan.

KETUPAT SOTONG



BAHAN - BAHAN

2 kg sotong ( di buang kulitnya )

Santan dari 1 biji kelapa

100gm beras pulut

2 ulas bawang putih

3 batang serai

2 keping asam gelugur

Garam dan gula secukupnya

Lidi kecil  ( untuk kemasan pada sotong )

CARA MEMASAK

1.Bersihkan sotong dan kemudian masukkan beras pulut ke dalam sotong.Cucukkan lidi pada bahagian atas sotong dengan kemas.

2.Kemudian rebuskan sotong hingga masak.Toskan airnya dan ketepikan.

3.Masak santan bersama bawang putih,serai dan juga asam gelugur hingga pekat.

4.Masukkan sotong dan biarkan hingga sebati.

5.Angkat dan sedia di nikmati.

KUIH GOMAK


BAHAN - BAHAN

360gm tepung beras pulut

3/4 biji kelapa parut ( yang muda )

250ml air

Gula secukup rasa

CARA MEMASAK

1.Masak air dengan kelapa parut hingga mendidih.

2.Setelah itu masukkan gula secukup rasa dan kacau sehingga sebati.

3.Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit dan kacau lagi hingga menjadi adunan kental.

4.Angkat adunan dan bentukkan menjadi bulat.

5.Golekkan adunan di dalam tepung beras pulut yang telah di goreng/di sangai hingga kering.Biarkan adunan di atas tepung beras pulut.

6.Angkat dan hidangkan.Sedia di nikmati.


ROJAK KATIH


BAHAN - BAHAN

1 batang kaki lembu

5 ekor ikan selayang/sardin ( di rebus dan di ambil isinya )

10gm belacan

2 sudu makan pes cili kering

2 sudu makan kicap

1 sudu makan air asam jawa

250ml air

150gm gula kabung ( di parut )

125ml cuka

garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN

1.Bakar kaki lembu hingga masak kemudian di rebus dan di potong kecil.

2.Campurkan belacan,gula kabung,air dan juga air asam jawa.Gaulkan sebati.

3.Masukkan isi ikan,cili boh,kicap,cuka dan garam/

4.Masukkan kaki lembu yang di potong kecil dan kacau rata.

5.Sedia di nikmati.

Khamis, 22 September 2011

CEK MEK MOLEK


BAHAN - BAHAN

500gm keledek

125gm tepung gandum

125gm gula

sedikit garam

1 sudu besar marjerin planta

Minyak masak

CARA MENYEDIAKAN

1.Rebuskan ubi keledek dengan sedkit garam sehingga empuk.Tuskan airnya.Kemudian ditumbuk sehingga lumat.

2.Gaulkan dengan tepung gandum dan marjerin planta.Gaulkan adunan sehingga menjadi doh.Kemudian bentukkan bujur,masukkan gula di tengahnya dan bentukkan memanjang supaya ia nampak bujur.

3.Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.Angkat.

TEMOSA IKAN

BAHAN DOH

500gm tepung gandum

375ml air panas

3/4 cawan minyak masak

Sedikit garam

BAHAN INTI IKAN

5 ekor ikan sardin/selayang

5 ulas bawang merah ( di hiris halus )

3cm halia ( di hiris halus )

1 cawan santan

1 sudu kecil gula

Garam secukupnya

CARA MENYEDIAKAN

1.Untuk intinya,ikan direbus dan di sejukkan.Kemudian tumbuk atau lenyekkan isi ikan ( buang tulangnya ).

2.Tuangkan santan ke dalam periuk,masukkan inti ikan.bawang merah,halia,gula dan garam secukup rasa.Kacau perlahan - lahan dan masak sehingga agak kering.Angkat dan sejukkan.

3.Untuk doh semosa,satukan tepung dan garam dalam mangkuk.Gaulkan rata dan buatkan lubang di tengahnya.Masukkan minyak dan air panas.Gaulkan dengan senduk kayu.Uli sehingga semua bahan rata dan kental.Ambil sedikit adunan dan canaikan.

4.Gunakan penggelek untuk meleperkan doh.Letak bahan inti ikan d tengahnya.Kelipkan kelilingnya seperti bentuk karipap.Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.Angkat dan hidangkan.


TEPUNG PELITA

BAHAN LAPISAN BAWAH

2 cawan tepung beras

5 cawan air daun pandan

Sedikit air kapur

BAHAN LAPISAN ATAS

3 cawan santan pekat

1 cawan tepung beras

Secubit garam

BAHAN A

Gula pasir

Daun pisang di buat bakul

CARA MENYEDIAKAN

1.Didihkan air untuk mengukus.Daun pisang di buat bakul.Masukkan 1 sudu kecil gula atau lebih mengikut citarasa anda.

2.Kemudian satukan kesemua bahan lapisan bawah.Tuangkan 5 cawan air daun pandan ( 7 helai daun pandan ).Masukkan sedikit adunan kedalam setiap bakul daun pisang dan kukus sehingga masak.

3.Masak kesemua bahan lapisan atas sehingga nampak agak pekat.Tuangkan adunan ini di atas lapisan bawah yang telah di masak tadi.Sejukkan.

ASAM GUMPAL

BAHAN - BAHAN

500gm sagu mata ikan

3 cawan santan

1 sudu besar halba

2cm halia ( di hiris halus )

2 ulas bawang merah ( di hiris halus )

1 cawan kacang hijau

1 cawan gula

CARA MENYEDIAKAN

1.Kacang hijau di rebus hingga empuk,apabila nampak agak kering masukkan gula dan kacau lagi sehingga kering.Sejukkan.

2.Bulatkan inti kacang hijau,ketepikan.Rendam sagu dan toskan.Siram dengan air panas dan kacau rata.

3.Kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.Kukus sagu tadi sehingga masak.

4.Kemudian masak santan,halia,halba dan bawang merah dengan api perlahan sehingga mendidih.Masukkan sagu tadi dan masak seketika.Sejukkan.

SAMBAL GESEK


Resepi ni juga dari salah satu majalah resepi saya. Resepi dari Ezani, dah banyak kali buat. Hubby pun suka dengan resepi ni.


BAHAN - BAHAN

1/2 kg ikan bilis ( di buang kepala,tulang dan di tumbuk kasar )

20gm cili padi ( di tumbuk halus )

30gm cili hijau ( di tumbuk kasar )

2 batang serai ( di hiris halus )

5 biji limau kasturi ( ambil airnya )

10gm kerisik

30ml minyak masak

Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR

5 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

10 ulas bawang merah

CARA MENYEDIAKAN

1.Pijarkan minyak dan tumiskan bahan - bahan yang telah di kisar tadi sehingga wangi.kemudian masukkan cili padi dan cili hijau,tumis hingga sebati.

2.Masukkan serai yang telah di hiris halus dan ikan bilis yang telah dugesek tadi,gaul hingga sebati.

3.selepas itu, masukkan kerisik,perahan air limau kasturi,garam dan gula secukup rasa.

4.Bolehlah dihidangkan.

SINGGANG TULANG KELANTAN


Bahan - bahan

1 kg tulang rusuk

1 labu bawang besar ( di kisar )

3 ulas bawang merah ( di kisar )

3 ulas bawang putih ( di kisar )

1/2 inci lengkuas ( di hiris )

1/2 inci halia ( di hiris )

1 sudu teh ketumbar ( di kisar )

2 keping asam gelugur

Beberapa biji cili padi

Garam,gula dan perasa secukupnya

Cara memasak

1.Rebuskan tulang sehingga empuk .Biarkan semalaman untuk membuang lemaknya bila dah sejuk.

2.Setelah buang semua lemak yang terkumpul tu,panaskan tulang tu kembali.Jangan lupa tambah air secukupnya.

3.Bila mendidih masukkan semua bahan - bahan di atas.Perasakan secukupnya.

4.akhir sekali masukkan cili padi,biarkan seketika dan bolehlah di angkat.


DAGING GULAI KAMPUNG


Bahan - bahan

1 kg daging

Santan dari 1 biji kelapa

200gm rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )

1 biji bawang besar *

5 biji bawang merah*

3 ulas bawang putih*

2sm halia*

3 biji buah pelaga

4 biji bunga cengkih

2 biji bunga lawang

2 batang kulit kayu manis

3 sudu makan kerisik

2 helai daun pandan

10gm bawang goreng

Garam secukup rasa

Cara memasak

1.Hiriskan bahan - bahan yang bertanda.

2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan - bahan yang telah di hiris tadi bersama dengan buah pelaga,
  bunga cengkih,bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik baunya.

3.Masukkan rempah kari dan biarkan garing.

4.Kemudian masukkan santan dan kacau sehingga sebati.

5.Maskkan daging dan biarkan masak sehingga daging empuk.

6.Perasakan garam secukupnya dan biarkan mendidih seketika.

7.Taburkan bawang goreng dan bolehlah di hidangkan.


IKAN REBUS


Resepi ni saya ambil dari majalah RASA.Saya memang tak pernah miss beli majalah resepi ni.



















Bahan - bahan

300gm ikan kembung

2cm halia ( di tumbuk kasar )

1/2cm kunyit ( tumbuk kasar )

1 helai daun kunyit

100gm terung pipit

30gm pucuk daun cili padi

5 biji cili padi ( di ketuk kasar )

Garam & gula secukup rasa

Cara Memasak

1.Masukkan air kedalam periuk bersama halia,kunyit,cili padi,terung pipit,garam serta gula secukup rasa.

2.Bila air mendidih,masukkan ikan.Kecilkan api dan biarkan airnya kering.

3.Bila sudah kering,angkat dan bolehlah di hidangkan.

Rabu, 21 September 2011

CUCUR BADAK



Bahan - bahan ( Inti )

1/2 biji kelapa parut ( putih )

1 sudu besar pes cili kering

1/2 sudu teh jintan manis *

2 batang serai di hiris halus *

1/4 sudu teh ketumbar *

3 ulas bawang putih *

3 ulas bawang merah *

15gm udang kering - Di basuh terlebih dahulu

1 sudu besar gula

Sedikit garam

Sedikit minyak 3/4 cawan air

Cara membuat

1.Blender semua bahan yang bertanda * sehingga lumat.

2.Masukkan udang kering dan kisarkan sekali sahaja.

3.Masukkan dalam bekas,masukkan kelapa parut ke dalam bahan - bahan yang di kisar tadi,kacau rata.
  Masukkan gula dan garam.

4.Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak,bila minyak panas masukkan kelapa tadi.Masukkan juga air
  tadi.Masak sehingga kering.

5.Angkat dan sejukkan.



Bahan doh keledek

2 biji keledek ( 700gm )

150gm - 200gm tepung gandum ( lebih kurang 20 - 30% berat keledek )

50gm tepung ubi

Sedikit garam

1 sudu minyak di masukkan dalam piring



Cara membuat

1.Kupas dan potong kecil keledek,rebus sehingga empuk.Masukkan garam kedalam rebusan.Jangan biarkan
  ubi terlalu empuk.

2.Angkat dan toskan sehingga air kering dan biarkan sejuk.

3.Tumbuk ubi sehingga hancur.

4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis

5.sapukan minyak pada tangan dan buat adunan bulat - bulat.

6.Leperkan adunan tadi dan masukkan inti dan tutup rapat.

7.bolehlah anda mengoreng cucur udang anda sehingga kekuningan.Gunakan api yang sederhana besar.

Ahad, 18 September 2011

GULAI KUNING IKAN TONGKOL


Bahan - bahan

1 ekor ikan tongkol

Santan dari 1 biji kelapa

5 ulas bawang merah ( di kisar )

2 ulas bawang putih ( di kisar )

1/2 inci kunyit hidup ( di kisar )

1/2 inci lengkuas ( di hiris )

1/2 inci halia ( di kisar )

1 sudu besar pes cili kering

1 sudu teh serbuk ketumbar

2 keping asam gelugur

Garam ,gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasak

1.Ikan dibersihkan dan direbus bersama dengan beberapa asam gelugur,garam dan sedikit
  lengkuas.rebus sehingga airnya agak kering.

2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan - bahan kisar sehingga pecah minyak.Masukkan serbuk ketumbar dan juga pes cili kering. Kacau untuk seketika.

3.Masukkan santan,masak hingga mendidih.Hendaklah selalu dikacau.

4.masukkan ikan rebus tadi bersama dengan asam gelugur.

5.Perasakan dengan garam,gula dan perasa.Bila kuah agak pekat bolehlah di angkat & di hidangkan
  bersama dengan nasi dagang.

NASI DAGANG KELANTAN



  Bahan - bahan

2 cawan beras nasi dagang ( rendam dlm 6 jam )
1 cawan beras pulut ( rendam dlm 6 jam )
1 1/2 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah ( di hiris halus )
2 ulas bawang putih ( di hiris halus )
1/2 inci halia ( di hiris halus )
Sedikit halba ( di rendam )
Garam & gula secukup rasa

Cara memasak

1.Beras nasi dagang & beras pulut disatukan & dikukus sehingga 1/2 masak.

2.Masukkan garam & gula secukup rasa kedalam santan,gaulkan kedalam beras tadi.

3.Masukkan bahan - bahan yang dihiris & juga halba.

4.Kukus sekali lagi sehingga nasi masak.Bolehlah dihidangkan.

Khamis, 8 September 2011

DALCA KENTANG DAGING

Bahan - bahannya

500gm kacang dal / basuh dan rendam
500gm daging cincang
3 sudu besar bawang besar,bawang putih & halia
yang telah dikisar
1 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih ( dihiris halus )
2 biji bawang besar ( dihiris halus )
10 helai daun kari
1/2 sudu teh biji sawi
rempah 4 sekawan secukupnya
150gm serbuk kari daging
500gm ubi kentang
200gm carot
4 cawan santan
sedikit kacang panjang
2 biji buah tomato
minyak untuk menumis
garam,gula & perasa secukup rasa

Cara memasak

1.Panaskan minyak masak didalam periuk,tumiskan bawang yang dihiris tadi bersama dengan rempah

4 sekawan.Jangan lupa masukkan daun kari & juga biji sawi.

2.Masukkan bawang kisar,cili kering kisar dan serbuk rempah kari,tumis sehingga agak garing.

3.Masukkan daging cincang,masak lagi sehingga agak kering.Masukkan santan dan kacang dal.
Biarkan sehingga mendidih.

4.Apabila daging & kacang dal menjadi agak lembut,masukkan pula ubi kentang,kacang panjang,
carot & juga buah tomato.(potong dadu atau baji)

5.Perasakan dengan garam,gula & perasa secukupnya.Bagi yang suka masam bolehlah tambah air
asam jawa secukupnya.

6.Apabila kentang telah lembut,bolehlah di hidangkan.

Isnin, 5 September 2011

RENDANG DAGING LAGENDA


Bahan - bahannya

1/2 kg daging lembu
1 liter santan
Beberapa helai daun limau purut
2 batang serai di titik
5 sudu makan cili kering kisar
2 biji bawang besar di kisar
3 ulas bawang putih di kisar
1/2 inci halia di kisar
1 inci lengkuas di kisar
2 sudu makan kerisik
3 sudu makan rempah kari daging ( baba's)
1 sudu teh jintan manis di kisar
1 sudu teh ketumbar di kisar
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar dihiris halus
2 ulas bawang putih di hiris nipis
Rempah kasar 4 sekawan
Daun kunyit di hiris nipis

Cara membuatnya

1.Panaskan sedikit minyak di dalam periuk,tumiskan rempah 4 sekawan dan bawang
   yang di hiris tadi sehingga agak garing.Masukkan daun limau purut dan serai.

2.Masukkan bahan - bahan yang telah di kisar tadi bersama dengan rempah kari,biar sampai pecah minyak.

3.Masukkan daging yang telah di hiris nipis tadi.Masak sehingga air daging kering.

4.Masukkan santan,bila mengelegak masukkan garam,gula ,perasa,air asam jawa dan kerisik.

5.Bila agak kering,masukkan daun kunyit yang telah di hiris tadi.

KUIH BATANG BURUK


Bahan - bahan

600gm tepung gandum
300gm tepung beras
1 biji santan kelapa
600gm kacang hijau
400 gula ( di kisar )
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya

1.Panaskan santan hingga mendidih,tutup api dan sejukkan.

2.Sangai kacang hijau dan buang kulitya.Kisar hingga halus.Campur dengan gula dan ketepikan.

3.Gaul tepung dengan santan yang telah di masak tadi.Masukkan telur dan uli.

4.Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm.Gulung dan biarkan tengah - tengahnya
   berlubang.

5.Potong kecil - kecil dan goreng.

6.Setelah garing,angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran
   gula dan kacang hijau tadi.

KUIH SIPUT


Bahan - bahan

1/2 kg tepung gandum
150gm tepung ubi
2 biji telur
1 sudu makan cili boh
3 sudu makan serbuk kari
3 sudu besar marjerin ( di cairkan )
Daun kari secukupnya ( di hiris halus )
Santan secukupnya
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

Campurkan kesemuanya sehingga menjadi doh yang lembut.Ambil secubit,gelekkan pada acuan
dan goreng sehingga kekuningan.

Ahad, 4 September 2011

KETUPAT DAUN PALAS

Pertama kali berjaya buat ketupat daun palas.Selalunya tiap kali raya tempah je.
Seronok sangat dapat buat sendiri.

Bahan - bahan

4  cawan beras pulut

250gm santan pekat

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

Daun palas secukupnya

Cara Membuatnya

1.Beras pulut dibasuh dan di rendam lebih kurang 2 - 3 jam.

2.Kukus pulut separuh masak,kemudian digaul dengan santan yang telah
  dicampurkan dengan gula dan garam.

3.Kukus lagi sekali sehingga masak.Sejukkan.

4.Bungkuslah dengan daun palas.( cara membungkus boleh dilihat di youtube. )

5.Bolehlah dikukus sehingga masak.Enak dimakan bersama dengan rendang.

Sabtu, 3 September 2011

TAT NENAS GULUNG


Bahan - bahannya

250gm butter
50gm ( 1/2 cawan ) gula aising
1 sudu teh vanilla
100gm ( 1 cawan ) tepong kastad
1 biji kuning telur
375gm ( 3 1/2 cawan ) tepong gandum
1 biji telur ( pukul + sedikit esen kuning utk disapu di atas biskut )

Cara cara

1.Pukul butter dengan gula sehingga sebati kemudian masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga sebati.

2.Masukkan kedua - dua tepung dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.

3.Sediakan papan pencanai,terap adunan dengan menggunakan acuan tat gulung.Bahagian bunganya hendaklah berada di bahagian bawah.

4.Tekan memanjang,potong mengikut panjang yang dikehendaki.Isi sedikit inti dan gulung.

5.Dah siap semua,sapu kuning telur diatasnya dan bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak..kepanasan oven 180'C.

BISKUT ALMOND LONDON



Bahan-bahannya

250gm butter
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan nestum (dikisar halus)
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula aising
1 biji kuning telur
Badam biji dipanggang secukupnya
Badam cincang untuk hiasan
Mangkuk kertas secukupnya - warna hitam paling sesuai
Sedikit minyak jagung

Cara - cara

1.Pukul butter bersama gula sehingga sebati.Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga sebati.

2.Masukkan nestum,tepung jagung dan juga tepung gandum.Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.

3.Ambil sedikit doh,isi badam dan bentukkan bujur.

4.Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak.sejukkan.

5.Masak coklat masakan,masukkan sedikit minyak jagung anggaran 2 sudu makan..untuk mengilatkan coklat tu..kaedah double boiler.

6.Apabila coklat dah cair sepenuhnya,celupkan biskut sebiji - biji.

7.Isi dalam papercup dan tabur badam cincang.

8.Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap.